קשה להאמין שבשנות ה-2000, עם כל הקדמה והמחקרים הרפואיים, עדיין נהיה חשופים לאיומים שמקורם בחומרי הדברה ורעלים כימיים. לצערי, אנו חשופים יותר מאי פעם ובדרך כלל לא יהיה מי שישמור עלינו אלא אנחנו. הדבר המפתיע הוא שישנן חלופות יעילות ולא מזיקות בכל הקשור להדברות, זה הזמן להכיר את המושג הדברה ביולוגית.
חומרי הדברה ביתיים
לעתים קרובות, אנו מסיקים שחומרי הדברה המצויים בהישג ידינו בצורה כל כך רחבה במדפי הסופר, לא יכולים להיות מסוכנים. ישנה נטייה טבעית לחשוב שיש מי שדואג לנו ושהמוצרים עוברים ביקורת הדוקה לפני שמאושרים לשיווק. את האמת, כמה מאיתנו באמת טרחו לקרוא את האזהרות על גבי מוצרי הריסוס השונים שנמכרים לנו מדי יום? כמה באמת מבינים מה המשמעות של אותה גולגולת המתנוססת על גבי מוצרים שמכילים חומרים רעילים?
חומרי הדברה במזון
אם חשבתם שאנו שואפים רעלים רק בדרך של ריסוס והדברה עצמית שאנו מבצעים בבית, אני מצטער לאכזב אתכם. די לעשות חיפוש קצר בגוגל כדי להבין כמה חומרי הדברה מזיקים נכנסים לנו לגוף, דרך פירות וירקות שאנו אוכלים.
בואו ונודה באמת. הידע שלנו כצרכנים מאוד מוגבל ולפי דעתי, מי שאמור לדאוג לביטחוננו ולבריאותנו, יכול, איך לומר, לעשות את עבודתו בצורה טובה הרבה יותר.
לא מאמינים?
לא מכבר התפרסמו מחקרים שתיארו את הסכנות המחרידות שיש בשימוש בחומרי הדברה רגילים לכאורה שנמכרים ברשתות השיווק השונות לכל דורש. למי שרוצה להרחיב את הידע בנושא אני ממליץ לקרוא את המאמרים הבאים:
על השפעת חומרי ריסוס ביתיים על ילדים – מתוך ynet
חומרי הדברה בחקלאות פוגעים בילדי הגליל – מתוך Mako
האמת שבחומרי הדברה ביתיים – מתוך Mako
כמות חריגה של חומרי הדברה בירקות – מתוך Mako
האם ישנה דרך להימנע מהסכנות שבהדברה?
התשובה היא כן. מטרת המאמר היא לא לגרום לכם להביא עטלפים לגינה כדי שיאכלו את המזיקים אלא לחשוף כמה שיותר אנשים לאפשרויות של הדברה ביולוגית ואיך תוכלו לבצע הדברה ביולוגית בעצמכם – על קצה המזלג.
אז מהי הדברה ביולוגית?
הדברה ביולוגית היא למעשה שימוש בכוחות הטבע ובשרשרת המזון על מנת להשיג מטרה של דילול או הדברת אוכלוסיית מזיקים. בואו ניקח את הדוגמה הפשוטה והמוכרת ביותר – החתול והעכבר. הרי ידוע שבסביבה שיש בה חתולים, לא יהיו עכברים מאחר והחתולים יטרפו אותם. חתולים דרך אגב, יכולים לעשות עבודה לא רעה גם במקרה של תיקנים ואף נחשים. אז בפעם הבאה, לפני שאתם הולכים לפזר רעל, תחשבו על אימוץ של חתול. זה יעשה טוב לשני הצדדים (חוץ מלעכברים כמובן).
הדברה ביולוגית יכולה לבוא במגוון צורות. הדוגמה הפשוטה ביותר היא הדברה של מזיק מסוים בידי מין אחר על ידי אכילתו, אך הדברים לא מסתכמים רק בזה. ישנה הדברה ביולוגית שמבוססת על טפילים שמחסלים את המזיק ואף גורמי מחלה שהמזיק רגיש אליהם. מיותר לציין שבדברה ביולוגית דואגים שהפגיעה תהיה ממוקדת במזיק ולא באדם או בסביבה. כלומר, הטורף, טפיל או גורמי המחלה, אינם יכולים לגרום נזק לאדם או לבעלי החיים האחרים.
יש פה איזשהו סוג של תכנון ארוך טווח ולעתים גם לוגיסטיקה לא פשוטה. מה שבטוח שהדרך הקצרה – הלו היא שימוש בחומרי הדברה מזיקים, מזיקה לנו ולילדינו.
דוגמאות לשימוש בהדברה ביולוגית
בבית ובחצר – כאמור, חתול בבית או בחצר, ימנע הופעה של עכברים וחולדות ולעתים אף נחשים.
עופות דורסים לטיפול במכרסמים – השימוש בעופות דורסים כגון התנשמת, הולך ומתרחב. התנשמות לדוגמה, ניזונות מאותם מכרסמים שמזיקים לתוצרת החקלאית ובמקום לפזר רעלים מסוכנים שבסופו של דבר חודרים למי התהום ומשפיעים לרעה על הסביבה, נהוג להרחיב את אזורי הקינון של עופות אלה.
הדברת יתושים על ידי דגים – יתושים נוהגים להטיל את ביציהם במקווי מים כגון נחלים ואגמים. דגים רבים כדוגמת הגמבוזיה, ניזונים מזחלי היתושים ומהיתושים עצמם. לכן הימצאות של דגים במקומות מועדים לפורענות, תביא בהכרח לירידה משמעותית בכמות היתושים שיעקצו אותנו. באחד המקרים הידועים בישראל, דגי הגמבוזיה שבנחל הירקון, הורעלו בעקבות שפכים מסוגים שונים שזרמו לירקון. כתוצאה מכך, עלתה כמות היתושים באזור, דבר שהצריך התערבות חיצונית וריסוס באמצעים לא טבעיים.
צרעות לחיסול מזיקים בגידולים חקלאיים
עטלפי חרקים בארצות הברית, ניזונים מחרקים וחוסכים את הצורך בשימוש באמצעי הדברה אחרים. החיסכון אם שאלתם מסתכם בעשרות מיליארדי דולרים בשנה. סכום שהוא כמעט ובלתי נתפס.
ישנן עוד שלל דוגמאות ליתרונות האדירים שיש לשימוש בהדברה ביולוגית והימנעות מהדברה כימית על אורך חיינו ובריאותנו. כמו כן חשוב מאוד להיות מודעים לסכנות הרבות שמסביבנו. רק צרכנות זהירה ועידוד הרחבת השימוש בהדברה ביולוגית על חשבון הדברה כימית, יביאו אותנו לסביבת מגורים טובה ובטוחה יותר לנו ולילדינו.